Erytromycyna

Z GastroWiki
Skocz do: nawigacja, szukaj

Eytromycyna - antybiotyk makrolidowy stosowany w gastroenterologii ze względu na swoje działanie prokinetyczne. Jest ona agonistą receptorów motylinowych.

Zastosowanie

Oczyszczanie żołądka przed wykonaniem gastroskopii

U pacjentów z podejrzeniem krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego erytromycynę podaje się w celu nasilenia czynności ruchowej żołądka i, dzięki temu, jego oczyszczenie z krwi. Metoda ta jest równie skuteczna, jak wypłukanie żołądka dużą objętością wody.

  • Pacjentowi należy podać 250 mg erytromycyny w ok. 15-20-minutowym wlewie
  • Gastroskopia powinna odbyć się po ok. 30-60 minutach od zakończenia wlewu (ale nie wcześniej!)

Leczenie gastroparezy

Erytromycyna może być stosowana w leczeniu gastroparezy u pacjentów wymagających leczenia dożylnego[1].

  • Dawkowanie: 3 mg/kg m.c. co 8 godzin we wlewach trwających ponad 45 minut[2]

Działania niepożądane

  • Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka
  • Hipotonia
  • Zaburzenia rytmu serca (tachyarytmie, wydłużenie odstępu QT)
  • Wykwity skórne, obrzęk naczynioruchowy, wyprysk, świąd, pokrzywka, rumień wielopostaciowy, zespół Stevensa-Johnsona, martwica toksyczno-rozpływna naskórka
  • Zaburzenia świadomości, omamy,

Przeciwwskazania

  • Nadwrażliwość na erytromycynę
  • Jednoczesne leczenie astemizolem, terfenadyną, cisapridem (Gasprid), pimozydem, ergotaminą (Bellergot, Coffecorn), dihydroergotaminą (DHE-tar)

Przypisy

  1. Erytromycyny nie stosuje się w gastroparezie w postaci doustnej ze względu na tachyfilaksję
  2. Tak długi czas wlewu ma zapobiegać sklerotyzacji żył

Bibliografia