Punktacja Rockalla

Z GastroWiki
Skocz do: nawigacja, szukaj

Punktacja Rockalla - służy ocenie ryzyka zgonu na skutek nieżylakowego krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz ryzyka nawrotu krwawienia. Oceny wstępnej dokonuje się przed wykonaniem gastroskopii, a ostatecznej - po jej wykonaniu.

Parametr Punkty
0
1 2 3
Wiek (lata)

<60
60-79
≥80

Wstrząs
Bez wstrząsu:
RRsk ≥100
HR < 100
Tachykardia:
RRsk> 100
HR ≥100
Hipotensja:
RRsk< 100

Choroby współistniejące
Brak poważnych chorób

Niewydolność serca, choroba wieńcowa, inna poważna choroba
Niewydolność nerek, niewydolność wątroby, rozsiew nowotworowy
Przyczyna krwawienia
Z. Mallory-Weiss, brak widocznego źródła krwawienia, brak objawów endoskopowych
Wszystkie pozostałe rozpoznania
Nowotwór górnego odcinka przewodu pokarmowego

Endoskopowe objawy przebytego/aktywnego krwawienia
Brak lub ciemna plama w dnie owrzodzenia

Krew w górnym odcinku przewodu

pokarmowego, skrzep przylegający do dna owrzodzenia widoczne

naczynie lub aktywne krwawienie


Maksymalna liczba punktów przed wykonaniem gastroskopii: 7
Maksymalna liczba punktów po gastroskopii: 11

Ryzyko zgonu w zależności od liczby punktów w ocenie wstępnej

Punkty
0 1 2 3 4 5 6 7
Ryzyko zgonu (%)
0,2
2
6
11
25
40
49
50

Ryzyko zgonu i nawrotu krwawienia w zależności od liczby punktów w ocenie ostatecznej

Punkty
0 1 2 3 4 5 6 7 8+
Ryzyko zgonu (%)
0
0
0,2
3
5
11
17
27
41
Ryzyko nawrotu krwawienia (%)
5
3
5
11
14
24
33
44 42

Bibliografia

T. A. Rockall, R. F. A. Logan, H. B. Devlin, T. C. Northfield. Risk assessment after acute upper gastrointestinal haemorrhage. Gut, 1996, 38 (3), s. 316-321.