Erytromycyna
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Eytromycyna - antybiotyk makrolidowy stosowany w gastroenterologii ze względu na swoje działanie prokinetyczne.
Oczyszczanie żołądka przed wykonaniem gastroskopii
U pacjentów z podejrzeniem krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego erytromycynę podaje się w celu nasilenia czynności ruchowej żołądka i, dzięki temu, jego oczyszczenie z krwi. Metoda ta jest równie skuteczna, jak wypłukanie żołądka dużą objętością wody.
- Pacjentowi należy podać 250 mg erytromycyny w ok. 15-20-minutowym wlewie
- Gastroskopia powinna odbyć się po ok. 30-60 minutach od zakończenia wlewu (ale nie wcześniej!)
Działania niepożądane
- Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka
- Hipotonia
- Zaburzenia rytmu serca (tachyarytmie, wydłużenie odstępu QT)
- Wykwity skórne, obrzęk naczynioruchowy, wyprysk, świąd, pokrzywka, rumień wielopostaciowy, zespół Stevensa-Johnsona, martwica toksyczno-rozpływna naskórka
- Zaburzenia świadomości, omamy,
Przeciwwskazania
- Nadwrażliwość na erytromycynę
- Jednoczesne leczenie astemizolem, terfenadyną, cisapridem (Gasprid), pimozydem, ergotaminą (Bellergot, Coffecorn), dihydroergotaminą (DHE-tar)