Erytromycyna

Z GastroWiki
Wersja z dnia 11:19, 9 sie 2015 autorstwa Gpool (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Eytromycyna''' - antybiotyk makrolidowy stosowany w gastroenterologii ze względu na swoje działanie prokinetyczne. == Oczyszczanie żołądka przed wykonaniem gast...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Eytromycyna - antybiotyk makrolidowy stosowany w gastroenterologii ze względu na swoje działanie prokinetyczne.

Oczyszczanie żołądka przed wykonaniem gastroskopii

U pacjentów z podejrzeniem krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego erytromycynę podaje się w celu nasilenia czynności ruchowej żołądka i, dzięki temu, jego oczyszczenie z krwi. Metoda ta jest równie skuteczna, jak wypłukanie żołądka dużą objętością wody.

  • Pacjentowi należy podać 250 mg erytromycyny w ok. 15-20-minutowym wlewie
  • Gastroskopia powinna odbyć się po ok. 30-60 minutach od zakończenia wlewu (ale nie wcześniej!)

Działania niepożądane

  • Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka
  • Hipotonia
  • Zaburzenia rytmu serca (tachyarytmie, wydłużenie odstępu QT)
  • Wykwity skórne, obrzęk naczynioruchowy, wyprysk, świąd, pokrzywka, rumień wielopostaciowy, zespół Stevensa-Johnsona, martwica toksyczno-rozpływna naskórka
  • Zaburzenia świadomości, omamy,

Przeciwwskazania

  • Nadwrażliwość na erytromycynę
  • Jednoczesne leczenie astemizolem, terfenadyną, cisapridem (Gasprid), pimozydem, ergotaminą (Bellergot, Coffecorn), dihydroergotaminą (DHE-tar)