Skala Zargara

Z GastroWiki
Wersja z dnia 15:56, 29 mar 2020 autorstwa Gpool (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wersja do druku nie jest już wspierana i może powodować błędy w wyświetlaniu. Zaktualizuj swoje zakładki i zamiast funkcji strony do druku użyj domyślnej funkcji drukowania w swojej przeglądarce.

Skala służy do oceny rodzaju i stopnia nasilenia zmian w górnym odcinku przewodu pokarmowego po spożyciu substancji żrącej. Umożliwia przewidywanie przebiegu i następstw urazu chemicznego.

Stopień Rodzaj i nasilenie zmian
0
Brak zmian
1
Obrzęk i przekrwienie błony śluzowej
2a
Powierzchowne owrzodzenia, nadżerki, kruchość, pęcherze, krwawienie, wysięk, białawe błony na powierzchni
2b
j.w. + głębokie ale nie zlewające się lub okrężne owrzodzenia
3a
Niewielkie, rozproszone obszary mnogich owrzodzeń oraz zabarwione czarnobrązowo bądź szaro obszary martwicy
3b
Rozległa martwica
  • U około ⅓ pacjentów ze zmianami 2. stopnia dochodzi do zwężenia odźwiernika, zarzucania kwaśnej treści i perforacji
  • U ponad 80% pacjentów ze zmianami 3. stopnia dochodzi do powstania zwężeń
  • Stopień 3b wiąże się z dłuższym pobytem szpitalnym, częstszymi przyjęciami do oddziałów intensywnej terapii oraz częstszym występowaniem powikłań ogólnoustrojowych

Bibliografia