Strona główna: Różnice pomiędzy wersjami

Z GastroWiki
Skocz do: nawigacja, szukaj
Linia 3: Linia 3:
 
<div id="main-page-intro">
 
<div id="main-page-intro">
 
<span id="main-page-welcome"><strong>Witaj w GastroWiki</strong>,</span>
 
<span id="main-page-welcome"><strong>Witaj w GastroWiki</strong>,</span>
masz do dyspozycji [[:Kategoria:Wszystkie artykuły|24]] artykuły
+
masz do dyspozycji [[:Kategoria:Wszystkie artykuły|25]] artykułów
 
</div>
 
</div>
 
<div id="main-page-portals">
 
<div id="main-page-portals">

Wersja z 16:10, 11 cze 2017

Witaj w GastroWiki, masz do dyspozycji 25 artykułów

Kategorie:

Badania diagnostyczne • Choroby • Histopatologia • Klasyfikacje • Kryteria • Leki • Punktacje • Standardy, wytyczne i zasady postępowania • Wskaźniki

Do obejrzenia, ściągnięcia i wykorzystania także media:

Zdjęcia • Schematy postępowania • Filmy

   Wiki ta powstała wyłącznie jako podręczny magazyn wszelkich potrzebnych informacji z dziedziny gastroenterologii - tych, których nie jestem w stanie na co dzień zapamiętać, a muszę po nie czasem sięgnąć. Nie rości sobie żadnych pretensji do edukowania kogokolwiek! Umieściłem ją tu, żeby samemu mieć do niej wszędzie wygodny dostęp, ale niech korzysta z niej każdy kto tu trafił i tego chce. Chętnie przyjmę życzliwe (!) uwagi i propozycje uzupełnień oraz poprawek - proszę pisać na maila.

   Chętnych do redagowania tej Wiki zachęcam do zakładania kont i pisania własnych artykułów oraz nanoszenia poprawek. Zasady są tylko dwie:

  • ustrojem panującym na GastroWiki jest monarchia absolutna oświecona, a monarchą absolutnym (pierdołowatym i łagodnym, ale z pretensjami do bycia oświeconym) jestem ja
  • każdy artykuł i merytoryczna poprawka muszą być poparte pozycjami piśmiennictwa: brak przypisów = usunięcie wpisu

   Jeśli ktoś nie ma doświadczenia w edytowaniu Wiki, a chciałby dodać swój artykuł - proszę o kontakt, bardzo chętnie pomogę!

   Przedstawione treści nie są dosłownymi kopiami czy tłumaczeniami, ale zostały przedstawione tak, żeby jak najłatwiej i najszybciej można było znaleźć potrzebną informację - ich układ może być więc inny niż w źródle, z którego pochodzą. Źródło jest ZAWSZE podane.

Szef

Czy wiesz…

...że pod koniec XIX wieku chirurdzy do wykonywania zespoleń jelitowych używali szpulek wykonanych z odwapnionej kości?

Rocznice

21 listopada 1881 roku Ludwig Rydygier przeprowadził pierwszą na świecie operację resekcji żołądka z powodu choroby wrzodowej.

30-letnia pacjentka jeszcze w roku 1906 prezentowana była w dobrym zdrowiu na kongresie niemieckich chirurgów. Wcześniej, w roku 1880, Rydygier jako drugi na świecie wykonał resekcję z powodu raka żołądka. Operowany wówczas pacjent zmarł po 12 godzinach od zabiegu.

Żródło: Robert G. Richardson. When was the First Gastrectomy?. British Medical Journal. 1964-05-02; 1(5391): 1181.