Skala Zargara

Z GastroWiki
Wersja z dnia 15:27, 29 mar 2020 autorstwa Gpool (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "Skala służy do oceny rodzaju i stopnia nasilenia zmian w przełyku po spożyciu substancji żrącej. {| border="1" style="width: 480px; height: 118px;" ! style="ba...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Skala służy do oceny rodzaju i stopnia nasilenia zmian w przełyku po spożyciu substancji żrącej.

Stopień Rodzaj i nasilenie zmian
0
Brak zmian
I
Obrzęk i przekrwienie błony śluzowej
II a
Powierzchowne owrzodzenia, nadżerki, kruchość, pęcherze, krwawienie, wysięk, białawe błony na powierzchni
II b
j.w. + głębokie ale nie zlewające się lub okrężne owrzodzenia
III a
Niewielkie, rozproszone obszary mnogich owrzodzeń oraz zabarwione czarnobrązowo bądź szaro obszary martwicy
III b
Rozległa martwica

Bibliografia