Punktacja Glasgow-Blatchford

Z GastroWiki
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Punktacja Glasgow-Blatchford (Glasgow-Blatchford Score, GBS) służy określeniu prawdopodobieństwa wystąpienia konieczności interwencji endoskopowej u pacjenta z ostrym krwawieniem z przewodu pokarmowego.

Punkty
Ciśnienie skurczowe krwi (mmHg)
  100 – 109 1
  90 – 99 2
  <90 3
Mocznik (mmol/l (mg%))
  6,5 – 7,9  (18,2 – 22,2) 2
  8,0 – 9,9  (22,3 – 27,8) 3
  10,0 – 27,9  (27,9 – 69,8) 4
  ≥ 25,0  (69,9) 6
Hemoglobina (mężczyźni, g%)
  12,0 – 12,9 1
  10,0 – 11,9 3
  <10,0 6
Hemoglobina (kobiety, g%)
  10,0 – 11,9 1
  <10,0 6
Inne wskaźniki ryzyka
  Tętno ≥ 100 1
  Smoliste stolce 1
  Omdlenie 2
  Choroba wątroby 2
  Niewydolność serca 2



Niskie ryzyko konieczności wykonania zabiegu endoskopowego występuje u pacjentów mających 0 punktów, czyli spełniających jednocześnie wszystkie poniższe kryteria:

  • stężenie mocznika w surowicy < 6,5 mmol/l (18,2 mg%)
  • stężenie hemoglobiny >13 g% u mężczyzn i >12 g% u kobiet
  • ciśnienie skurczowe krwi 110 mmHg lub wyższe
  • Częstość tętna < 100/min

Bibliografia

  • Oliver Blatchford, William R. Murray, Mary Blatchford. A risk score to predict risk for treatment for upper-gastrointestinal haemorrhage. „Lancet”. 356 (9238), s. 1318-21, 2000.